HomeHundarEn steg-för-steg-guide om vad man ska göra om en hund äter choklad

En steg-för-steg-guide om vad man ska göra om en hund äter choklad

-

Är du en hund mamma eller pappa?

För alla hundföräldrar där ute är det säkert att säga att våra fyrbenta vänner blir snabbt medlemmar av vår familj. Som alla andra i vår familj, vidtar vi alla möjliga åtgärder för att säkerställa att våra hundar är så friska, glada och säkra som möjligt.

När det kommer till hälsa och säkerhet innebär detta i allmänhet en hälsosam kost och att undvika ingredienser som är skadliga för hundarnas välbefinnande. Av dessa farliga produkter är choklad känt för att vara en av de mest skadliga produkterna en hund kan få i sig.

Om du undrar vad du ska göra om en hund äter choklad har du kommit till rätt ställe. Läs vidare för att lära dig en steg-för-steg-guide om vad du ska göra när din hund tar hand om din choklad.

 1. Bedöm skadan
  Först och främst är det dags att komma åt skadan.

Du vill veta exakt mycket choklad som din hund konsumerade samt vilken typ av choklad som konsumerades. När du utvärderar detta är det viktigt att notera att olika choklad har olika styrkor och faror .

Till exempel är mjölkchokladen som finns i godisbarer generellt sett mindre giftig än den rena mörka chokladen som används vid bakning. Som en allmän regel anses choklad som innehåller en högre mängd kakao vara farligare än choklad med små spår av kakao.

Att känna till kvantiteten och kvaliteten på chokladen kommer att vara till hjälp när du pratar med din veterinär och bedömer skadan. Med detta sagt måste alla typer av choklad som konsumeras av en hund tas på allvar och behandlas omedelbart.

 1. Ring din veterinär
  Därefter kommer du att vilja ringa din veterinär omedelbart.

Under det här samtalet måste du förklara hur mycket choklad du tror att din hund har ätit. Du kommer att se vilken typ av choklad det var och hur mycket kakao som fanns i chokladen.

Om du är osäker kan det vara bra att läsa igenom ingredienserna i chokladen för din veterinär. Detta kommer att hjälpa dem att bedöma svårighetsgraden av chokladen och bestämma de bästa behandlingsmetoderna.

Med detta måste du också dela information om din hunds vikt samt när du tror att chokladen har konsumerats. Som en allmän regel uppträder symtom på chokladförgiftning vanligtvis 6-12 timmar efter konsumtion. Härifrån avgör veterinären om din hund behöver besöka veterinären för en tid eller om din hund kan behandlas hemma.

 1. Ring en akut veterinär
  Vad händer när din hund hamnar i chokladförrådet mitt i natten?

Som med de flesta tjänster är inte alla veterinärkliniker öppna 24 timmar om dygnet. Om din veterinär råkar vara stängd kan du behöva söka vägledning utanför din veterinär. Det är här en akut veterinär kommer in i bilden.

Medan en akut veterinär i allmänhet är dyrare, kommer det troligen att spara pengar på lång sikt att behandla din hund omedelbart. En av anledningarna till att hundar tenderar att överleva chokladepisoder är att deras ägare agerar snabbt och förstår allvaret i situationen.

I detta fall är det alltid bäst att vara försiktig och välja expertråd så snart som möjligt. När det kommer till att din hund konsumerar choklad, är det säkert att säga att tiden verkligen är avgörande.

 1. Framkalla kräkningar
  Efter att ha pratat med din veterinär kan du bli uppmanad att framkalla kräkningar hos din hund. Innan du gör det, se till att ge din hund en liten måltid . Att ha ett litet spår av mat i magen hjälper till att framkalla kräkningar.

Medan vissa hundar naturligt kräks på egen hand, är detta inte alltid fallet. Målet här är att få ut chokladen ur deras system så snabbt som möjligt efter konsumtion. Detta är ett av de mest effektiva sätten att ta bort majoriteten av toxiner från din hunds kropp.

För att framkalla kräkningar bör du ge din hund 3 % väteperoxid. Detta kan distribueras via ett verktyg som en kalkonbaster eller en spruta. Den allmänna regeln är att administrera en till två teskedar väteperoxid för varje tio kilo hund.

 1. Övervaka din hund
  Slutligen är det viktigt att övervaka din hund noga under nästa korta stund.

Även efter en framkallad kräkning och en veterinär till din veterinär, är det fortfarande möjligt att din hund kommer att visa symtom på chokladkonsumtion. Symtomen kan inkludera allt från flämtande och höga grader av energi till diarré och skakningar. Om dessa symtom kvarstår är det bäst att ringa din veterinär.

 1. Omvärdera din chokladförvaring
  Låt oss inse det, choklad är förmodligen lika frestande för hundar som det är för oss människor.

Som sagt, du kanske vill överväga hur lättillgänglig choklad är för din hund. Förvaras den på nedre hyllan i skafferiet? Eller förvarar du en chokladförråd på din köksbänk?

Hur som helst, du vill se till att alla spår av choklad förvaras noggrant utom räckhåll för dina husdjur. Kom ihåg att en hunds förmåga att lukta är helt oöverträffad med människors. Om choklad upptäcks, kommer en hund i allmänhet inte att hålla tillbaka när den är lättillgänglig.

Vad man ska göra om en hund äter choklad
För varje hundägare är det viktigt att notera att hundar som har ätit choklad måste behandlas omedelbart.

Även om din hund ännu inte har unnat sig är det bäst att veta vad man ska göra om en hund äter choklad i förväg. På så sätt kan du ta itu med situationen snabbt och säkerställa den yttersta hälsan och säkerheten för din fyrbenta vän.

För att hjälpa dig, läs igenom vår guide för att förstå alla detaljer i att hantera ditt husdjurs chokladnjutning. Vem vet, att känna till denna information kan bara rädda deras liv på vägen!